Boek ‘Een Moeder vol Stoplichten’

Het boek ‘Een Moeder vol Stoplichten’ gaat over Amelie. Zij is 9 jaar oud als haar moeder plotseling ziek wordt. Ze begrijpt niets van de ziekte van haar moeder. Het enige wat ze weet, is dat het een rotziekte is die nooit meer overgaat. Thuis is opeens helemaal geen fijn thuis meer. Ze weet zich geen raad met haar gevoelens. Soms is ze heel boos, dan weer heel verdrietig. En soms ook gewoon wel vrolijk, maar mag dat wel als je moeder zo ziek is?

Amelie heeft het idee dat niemand haar begrijpt. Ook haar kleine broertje Jonathan en haar grote zus Nina niet. Behalve haar oude buurman. Hij lijkt wel te willen luisteren en geeft haar soms ook nog goede raad. Zo’n goede raad dat ze op zoek gaat naar een slimme dokter die haar moeder beter kan maken. Maar dat lukt natuurlijk niet. Wel schrijft de dokter haar een mooie brief en leren Amelie en vooral ook haar gezin hoe ze de ziekte een plek in hun leven kunnen geven.

Een Moeder vol Stoplichten Is een spannend en ontroerend lees- én doeboek voor kinderen in de leeftijd van zes tot twaalf jaar. De hoofdstukken worden afgewisseld met verschillende opdrachten zodat de lezer ook met hetgeen gelezen is zelf aan de slag kan en zo ook op een andere manier ontdekt wat Multiple Sclerose (MS) is en wat het betekent in het dagelijks leven. Het boek geeft aanknopingspunten om in een gezin met elkaar in gesprek te gaan of in een therapeutische setting mee te werken. Maar het is bovenal ook gewoon een heel mooi en fijn boek om zelf te lezen of voor te lezen en zo beter te begrijpen wat er allemaal gebeurt als iemand plotseling MS krijgt.

Over het boek

Het boek Een Moeder vol Stoplichten is een idee van Klinisch Psycholoog en kinder- en jeugdpsychotherapeut Fiona Sie. In 2013 krijgt zij MS en gaat op zoek naar zelfhulpboeken voor haar kinderen. Tot haar verbazing zijn die er niet voor de leeftijdsgroep zes tot twaalf jaar. Zij besluit daarom zelf een boek te maken.

Idee en uitvoering komen bij elkaar als Fiona auteur Beitske Bouwman vraagt of zij een kinderboek wil schrijven. Fiona Sie en haar gezin worden door Beitske Bouwman geïnterviewd. Op basis van de gesprekken schrijft zij het fictieve verhaal van Amelie, waarmee Beitske Bouwman haar eerste kinderboek schrijft. Eerder publiceerde zij vier romans bij Uitgeverij Querido. Haar roman ‘Noem het Liefde’ (2010) is onderscheiden met de ‘Publieksprijs der Brabantse Letteren’. Om de kinderen te helpen met de thema’s uit het verhaal aan de slag te gaan, maakt Fiona Sie een werkboek met opdrachten.

Karst Janneke Rogaar, bekend van het kinderboekenweekgeschenk 2015 en onder meer de boeken van Simon van der Geest en Frank Groothof, wordt gevraagd om voor het boek in wording illustraties te maken.

Om het boek uit te geven benadert het drietal Uitgeverij SWP. De uitgeverij publiceert onder de imprint Niño zelfhulpboeken voor kinderen. Een Moeder vol Stoplichten past hier heel goed bij.

© Copyright - Moeder vol Stoplichten 2018