‘Een echt leuk ontdekboek over MS voor het jonge gezin’

Gouda, 12 november 2018 – MS-verpleegkundige Tiny Janssen heeft op woensdag 7 november namens het MS-centrum van het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda vijftig Tasjes vol stoplichten in ontvangst genomen. ‘Een echt leuk ontdekboek over MS voor het jonge gezin!’, reageert zij. Zorg en Zekerheid maakt de donatie mogelijk.

In het Tasje vol stoplichten zit het boek Een Moeder vol Stoplichten. Dit boek, bedacht door Klinisch Psycholoog en kind- en jeugdpsychotherapeut Fiona Sie, geschreven door Beitske Bouwman en met illustraties van Karst Janneke Rogaar, gaat over de negenjarige Amelie. Zij heeft het moeilijk omdat haar moeder MS heeft. Om er achter te komen wat MS eigenlijk voor ziekte is, gaat zij op zoek naar een dokter die hen dit kan vertellen.

In de Tasjes vol stoplichten zitten naast het boek een spreekbeurtposter, drijvend vouwpapier, een Kiwanispop en een Moeder vol Stoplichten potlood. Bedenker Fiona Sie: ‘In het boek staan opdrachten. Met het potlood, vouwpapier en de spreekbeurtposter kun je die uitvoeren. Op de Kiwanispop kunnen kinderen tekenen waar papa of mama MS heeft.’

Fiona Sie levert de vijftig Tasjes vol Stoplichten af bij het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda. (foto: Persblik, Connecting Minds)

Erkenning en herkenning

Fiona Sie kreeg in 2013 zelf MS, haar kinderen waren toen vijf en zeven jaar oud. Omdat het moeilijk voor ze was om alle veranderingen te verwerken, ging zij op zoek naar een zelfhulpboek voor kinderen. Tot haar verbazing was er nauwelijks iets voor kinderen in de leeftijd onder de tien jaar oud.

Fiona Sie: ‘Kinderen belanden onverwachts in een onzekere situatie als een van de ouders MS krijgt. Het is belangrijk om hen dan erkenning en herkenning te bieden. Het Tasje vol stoplichten helpt ouders hierbij, zodat zij samen met hun kinderen en anderen kunnen praten over MS.’

Dankzij de donatie van Zorg en Zekerheid kunnen in het totaal vierhonderd Tasjes vol stoplichten worden uitgereikt aan ziekenhuizen en MS-centra in Noord- en Zuid-Holland.

© Copyright - Moeder vol Stoplichten 2018