Tasjes voor LangeLand Ziekenhuis dankzij donatie Fonds 1818

Zoetermeer, 13 maart 2019 –  Neuroloog dr.  Stas Zylicz van het LangeLand Ziekenhuis en MS-verpleegkundige Anita Neele namen op 13 maart 2019 in Zoetermeer veertig Tasjes vol stoplichten in ontvangst. Dankzij een donatie van Fonds 1818 kunnen de tasjes gratis worden uitgedeeld aan MS-patiënten.

Neuroloog dr.  Stas Zylicz van het Lange Land Ziekenhuis en MS-verpleegkundige Anita Neele. (foto: Persblik, Connecting Minds)

Erkenning en herkenning

Fiona Sie kreeg in 2013 zelf MS, haar kinderen waren toen vijf en zeven jaar oud. Omdat het moeilijk voor ze was om alle veranderingen te verwerken, ging zij op zoek naar een zelfhulpboek voor kinderen. Tot haar verbazing was er nauwelijks iets voor kinderen in de leeftijd onder de tien jaar oud.

Fiona Sie: ‘Kinderen belanden onverwachts in een onzekere situatie als een van de ouders MS krijgt. Het is belangrijk om hen dan erkenning en herkenning te bieden. Het Tasje vol stoplichten helpt ouders hierbij, zodat zij samen met hun kinderen en anderen kunnen praten over MS.’

Dankzij de donatie van Zorg en Zekerheid kunnen in het totaal vierhonderd Tasjes vol stoplichten worden uitgereikt aan ziekenhuizen en MS-centra in Noord- en Zuid-Holland.

In het Tasje vol stoplichten zit het boek Een Moeder vol Stoplichten. Dit boek, bedacht door Klinisch Psycholoog en kind- en jeugdpsychotherapeut Fiona Sie, geschreven door Beitske Bouwman en met illustraties van Karst Janneke Rogaar, gaat over de negenjarige Amelie. Zij heeft het moeilijk omdat haar moeder MS heeft. Om er achter te komen wat MS eigenlijk voor ziekte is, gaat zij op zoek naar een dokter die hen dit kan vertellen.

Naast het boek zitten in de Tasjes vol stoplichten een spreekbeurtposter, drijvend vouwpapier, een Kiwanispop en een Moeder vol Stoplichten vulpotlood. Bedenker Fiona Sie: ‘In het boek staan opdrachten. Met het potlood, vouwpapier en de spreekbeurtposter kun je die uitvoeren. Op de Kiwanispop kunnen kinderen tekenen waar papa of mama MS heeft.’

© Copyright - Moeder vol Stoplichten 2018