Wethouder Vugs start voorleesmarathon op De Oostwijzer

Zoetermeer, 31 mei 2017 – De kinderen van bassischool De Oostwijzer in Zoetermeer luisterden gespannen. Wethouder Vugs van Zoetermeer las voor uit het boek Een Moeder vol Stoplichten, dat op 31 mei 2017 – Wereld MS Dag – werd gelanceerd. Het boek gaat over het meisje Amelie waarvan de moeder MS krijgt.

Voor de voorleesmarathon was wethouder Vugs naar de De Oostwijzer, in de Zoetermeerse wijk Oosterheem, toe gekomen. De voorleesmarathon was bedoeld om aandacht te vragen voor kinderen die een ouder hebben met MS. Daarom werd op zoveel mogelijk scholen uit het boek voorgelezen. In totaal deden in heel Nederland 18 scholen mee.

Eerst mochten de kinderen vragen stellen aan de wethouder. Zoals: Wat doet een wethouder eigenlijk? En wilde mevrouw Vugs altijd al Wethouder worden?

‘Naast veel saaie vergaderingen bijwonen doe ik als wethouder ook heel veel leuke dingen. Zoals naar dit soort bijeenkomsten toe gaan’, antwoordde wethouder Vugs. En toen zij jong was, dacht zij er niet aan om wethouder te worden. ‘Ik ging vroeger met mijn vader altijd naar de haven, waar ik grote schepen zag. Dat vond ik prachtig! Ik wilde daarom altijd op een schip werken.’

Wethouder Vugs van de gemeente Zoetermeer ontving op 31 mei 2017, Wereld MS Dag, in de aula van Basisschool De Oostwijzer het eerste exemplaar van ‘Een Moeder vol Stoplicht’. Op de foto v.l.n.r.: Ambassadeur Tessa van MS Research, Ailee Sie, Fiona Sie, Aishia Sie en wethouder Vugs. (foto: Persblik, Connecting Minds)

Wethouder Vugs las het boek prachtig voor en alle kinderen luisterden ademloos. (foto: Persblik, Connecting Minds)

Wat is dat MS?

Na de vragen aan de wethouder, kreeg Tessa, ambassadeur van MS Research, een paar kritische vragen van de leerlingen van de Oostwijzer. ‘Wat is dat eigenlijk MS?’ Tessa ging er voor staan en vroeg alle leerlingen dat ook te doen.

MS is een ziekte die in je centrale zenuwstelsel zit, je hersenen en je ruggengraat, legde Tessa uit terwijl zij met haar hand over haar rug ging. MS zorgt er voor dat de omhulsels van de zenuwen in je rug en hoofd kapot gaan. Net als plastic dat om een stroomdraad zit. Hierdoor werken de zenuwen niet goed meer.

‘Hoe ging dat dan bij Tessa?’, was de vraag van de kinderen. ‘Nou…’, zei Tessa. En zij vertelde dat zij op fietsvakantie ging, want zij houdt heel veel van fietsen. En tijdens die vakantie leek het wel alsof zij prikkeldraad in haar huid voelde drukken. En dat ging maar niet over.

De klachten werden zelfs erger bij Tessa. Op een goed moment wilde zij de trap op lopen, maar dat ging niet. Haar benen wilden niet meer doen wat zij hen opdroeg. De dokter heeft haar toen onderzocht en verteld dat het MS was.

Eerste exemplaar

Na alle vragen en antwoorden, kreeg wethouder Vugs van Ailee en Aishia Sie het eerste exemplaar van Een Moeder vol Stoplichten overhandigd. Ailee en Aishia zitten op de Oostwijzer en hun moeder kreeg ook MS. Om hen te helpen dit te verwerken, heeft Fiona Sie Een Moeder vol Stoplichten gemaakt, samen met auteur Beitske Bouwman en illustrator Karst-Janneke Rogaar.

Wethouder Vugs las het boek prachtig voor en alle kinderen luisterden ademloos.

Fiona Sie: ‘Dankzij de wethouder en De Oostwijzer was het een hele bijzondere boeklancering, waarbij we aan de kinderen uit hebben kunnen leggen wat MS is en hoe kinderen en ouders hiermee om kunnen gaan als je het krijgt.’

© Copyright - Moeder vol Stoplichten 2018